niedziela, 16 kwietnia 2017

Atún encebollado czyli świeży tuńczyk smażony w cebuli

Kiedy mieszkaliśmy w Hiszpanii dosyć często jadaliśmy owoce morza i ryby, m.in.  steki ze świeżego tuńczyka, małże czy sardele. Tuńczyk był łatwo dostępny i nie jakoś przesadnie drogi. W Polsce, niestety nie jest tak łatwo go kupić, a przynajmniej nie tam gdzie zazwyczaj robimy zakupy.

Pomimo tego, że przenieśliśmy się do Polski staramy się aby w naszym jadłospisie regularnie pojawiały się ryby. Zupełnym przypadkiem odkryliśmy sklep ze świeżymi rybami na Hali Mirowskiej i tam od czasu do czasu zaopatrujemy się w szprotki.
W sieci supermarketów znanych z tego, że są otwarte 24 godziny na dobę, od czasu do czasu kupujemy ośmiornicę czy mrożone krewetki. Ostatnio skusiliśmy się nawet na świeżą polędwicę z dorsza. Z kolei steki z tuńczyka i filety z pstrąga tęczowego zazwyczaj kupujemy w supermarkecie z żółtym okrągłym logo. Od czasu do czasu w ofercie pojawiają się małże w białym winie (trzeba je jedynie podgrzać), które są naprawdę smaczne.

W trakcie jednej z ostatnich wizyt w owym supermarkecie nabyłam świeży stek z tuńczyka. Zazwyczaj Mąż zajmuje się smażeniem ryb. Nie przyrządza ich w żaden wymyślny sposób. Po prostu smaży je z odrobiną soli na niewielkiej ilości oleju.
Jednak tym razem to ja zabrałam się za przygotowanie tuńczyka. Za inspirację po raz kolejny posłużyła mi strona: Cocina con Carmen.

Tyle wstęp i czym prędzej przechodzę do przepisu. Dodam jedynie, że jego przygotowanie (łącznie z czasem smażenia) nie zajmuje więcej niż ok. 30 min.

Ingredientes. Składniki.

Składniki (na dwie porcje):
• ok. pół kg świeżego tuńczyka
• 2 średnie cebule
• 2 ząbki czosnku
• oliwa
• suszone oregano
• mielona słodka papryka
• listek laurowy
• ocet winny
• sól
• woda
Przygotowanie:
1. Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni lub w rondlu na mocnym ogniu.
2. Kiedy olej jest dostatecznie gorący wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, cebulę pokrojoną w półksiężyce, listek laurowy i odrobinę posolić.
3. Zmniejszyć ogień i wszystko razem smażyć mieszając od czasu do czasu.
4. Kiedy cebula jest gotowa, ułożyć na niej pokrojonego w dużą kostkę tuńczyka. Posolić odrobinę po wierzchu. Posypać suszonym oregano i mieloną słodką paprykę. Podlać niewielką ilością octu winnego i wody.
5. Poruszyć kilkakrotnie patelnią ruchem „w tą i z powrotem” i obrócić tuńczyka.
6. Następnie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut.
 
Atún encebollado. Świeży tuńczyk smażony w cebuli.
 
Palce lizać!
 
 
Zdjęcia i teksty są moją własnością i nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody./ The photos and texts are my propriety and I don’t allow to copy them without my permission.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz